För alla eventualiteter – om prepping, kriskultur, framtid och forskning

Prepping – en form av kris- och hemberedskap – har vuxit i Sverige och andra västländer under 2010-talet. Fenomenet får sägas ha gått från att ha befunnit sig i marginalen till att nå det allmänna medvetandet i och med covid-19-pandemins utbrott, då samhällsspridning av nya virussjukdomar och brist på varor var just den form av situationer som många preppers förberett sig för. Som ett kulturellt utryck befinner sig prepping i skärningspunkten mellan subkultur, hobby och civilförsvar, där fokus allt som oftast vilar på materiella förberedelser och träning av färdigheter som kan vara till hjälp under allt från kortare störningar i samhälleliga system eller infrastruktur, till deras totala kollaps.

Som begrepp finner prepping sina rötter i en nordamerikansk kontext, men när kulturella fenomen rör sig över nationsgränser tenderar de att anta nya former. På bloggar, i poddar och i sociala medier kan framväxten av svensk prepperkultur spåras. Fenomenet har även skildrats flitigt i massmedia och i populärkulturen, samtidigt som flera kommersiella aktörer börjat marknadsföra varor för krisberedskap. I samklang med uppmaningar från myndigheter till svenska hushåll att öka sin hemberedskap kan därför prepping sägas gått från ett intresse för att fåtal, till ett expansivt kulturellt fenomen där flera strömningar i samtiden kommer samman.

På den här bloggen kommer jag – Elias Mellander, forskare vid Centrum för konsumtionsforskning, Göteborgs universitet – att skriva om det pågående forskningsprojektet För alla eventualiteter: Krisberedskap i vardagslivet och konsumtion för ohållbara framtider och andra närliggande frågor. Projektet syftar till att undersöka prepping som kulturellt fenomen samt vilka incitament och drivkrafter som ligger bakom människors aktiva val att förbereda sig själva, sina nära och sitt hem inför framtida krisscenarion. Forskningen finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och har pågått sedan hösten 2020, med planerat slutdatum under sommaren 2022.

Den här bloggen kommer att fungera som ett textuellt laboratorium; en yta för att formulera och utveckla halvtänkta tankar och ofärdiga analyser. Bloggen ämnar alltså inte främst leverera handfasta råd kring hur din hemberedskap kan förbättras (det finns lyckligtvis många andra bloggar och poddar som har avgjort bättre kunskaper att dela med sig av på den fronten). Istället är målet att utforska olika aspekter av prepping som kulturellt fenomen och vad dess växande popularitet säger om samtiden.